Ragasztott tömbösített gerendák

Termékleírás

Az építőipar korszerű faipari félkészterméke, amit lamellákból ragasztanak, tömbösítenek össze. Előnye azonnal felhasználható, könnyen megmunkálható, mérettartó, vetemedés mentes, hulladékmentesen feldolgozható termék. Oldalai gyalult felületűek.

Fajtái, jellemzői
Fafaj:

Vörösfenyő

Származás:

Szibéria

Szín:

sárgás-vörösesbarna

Térfogatsúly:

700-800 kg/m3

Nedvességtartalom:

12% ± 2%

A három faanyag közül a vörösfenyő a legértékesebb. Rendkívül tartós, kiváló mechanikai tulajdonságú, könnyen megmunkálható, rendkívül sűrű évgyűrűszerkezet.

A NÁLUNK FORGALMAZOTT HOSSZTOLDOTT, RÉTEGRAGASZTOTT VÖRÖSFENYŐ GERENDÁK D4-ES RAGASZTÁSÚAK.
A D4-ES RAGASZTÁSÚ VÖRÖSFENYŐ GERENDÁKAT KÜLTÉRI ALKALMAZÁSRA NEM AJÁNLJUK.
Fafaj:

Lucfenyő

Származás:

Észak-Oroszország

Szín:

sárgás-fehér

Térfogatsúly:

430 kg/m3

Nedvességtartalom:

12%-14%

Lucfenyő: legvilágosabb faanyag, rendkívül könnyű, könnyen megmunkálható, felületkezelhető olcsó faanyag.

Jellemzői

Az építőipar korszerű faipari félkészterméke, amit lamellákból ragasztanak, tömbösítenek össze. Előnye azonnal felhasználható, könnyen megmunkálható, mérettartó, vetemedés mentes, hulladékmentesen feldolgozható termék. Oldalai gyalult felületűek.

Kültérben alkalmazott fenyőfélék

Általánosan elmondható, hogy a fa anyagtulajdonságából eredően reped még a telített, ill. a rétegelt-ragasztott fa is! Kültérben, az időjárás viszontagságainak kitett faanyagok nagyobb mértékben. Ezek a repedések a kiindulópontjai a további esztétikai, majd szerkezeti károsodást okozó fakárosítók (gombafélék) elterjedésének.

A kezeletlen fenyőfélék a kültérben használt tömör, szerkezeti faanyagok közül a legkevésbé tartósak. A lucfenyő és az erdei (borovi) fenyő tartósságát tekintve a szabványok nem tesznek különbséget köztük, a vörösfenyőt eggyel ellenállóbb csoportba sorolják, de ebben a csoportban is nagy különbséget mutatnak az európai, ill. a szibériai termőhelyről származó faanyagok tulajdonságai. Ezek a besorolások a tömör fűrészelt fákra vonatkoznak és tartóssági kategóriát szemléltetnek. A legkevésbé tartós 5. osztályba tartozik a luc és az erdei (bororvi) fenyő. A vörösfenyő a 3-4. osztályba.

A felhasználási területeket három irányadó csoportba sorolják kitettségük szerint: NK1 (beltéri), NK2 (kültéri fedett, ill. részben időjárásnak kitett), NK3 (vízzel, földdel érintkező).

Kültérben használhatjuk az alábbi típusú fákat a fenyőfélék közül:

  • fűrészelt fa
  • hossztoldott fűrészelt fa (KVH)
  • rétegelt-ragasztott fa (BSH)
  • telített fa

Ezek lehetnek frissen vágottak, légszárazak, ill. műszárítottak.

A fa tartósságán azt az időtartamot értjük, amely alatt a fa adott körülmények között romlatlan állapotban megmarad. A tartósságot a fafajta tulajdonságai, felhasználási helye és a fa nedvességtartalma befolyásolja. Legtartósabb a teljesen száraz és a vízzel teljesen telített fa. A fa tönkremenetele akkor indul meg leghamarabb, ha váltakozva nedves és száraz állapotba kerül vagyis kültérben időjárásnak kitett helyen alkalmazzuk.

A fa tartósságát, élettartamát növelhetjük többféleképpen:

  • műszárítással
  • felületkezeléssel
  • telítéssel

Ezek közül a legmagasabb hatékonyságot a fakárosítókkal szemben a telítés képviseli! Telítés során a faanyagból vákuumos eljárással eltávolítják a nedvességet és favédőszert préselnek bele nagy nyomáson a szijácsrészbe. A telített / impregnált faanyag színe a technológia során zöldes színt vesz fel, majd festés nélkül idővel meg fog szürkülni! A telített faanyagok sem alaktartók, azaz repedhetnek, deformálódnak!

 

Vörösfenyő: fűrészáruként tartósabb, mint a többi fenyőféle, de repedésre hajlamos, így a szürkülést követően ugyan hosszabb ideig látja el funkcióját statikai gyengülés nélkül, de a szálkák és repedések miatt balesetveszélyes lehet. A vörösfenyő a nehezen ragasztható fafajok közé tartozik, így csak a kizárólag erre a célra fejlesztett ragasztóval gyártott rétegelt-ragasztott fától várhatjuk el, hogy a lehető legnagyobb mértékben legyen alaktartó, de a teljes repedésmentességet kültérben ez az anyag sem garantálja! Nem telítjük, mert mint fűrészáru önmagában is a benne lévő olajok és gyanták miatt magasabb védettséget élvez a fakárosítókkal szemben, mint az egyéb fenyőfélék. Árban a legdrágább fenyőfélék közé tartozik!

Erdei (borovi) fenyő: a köztudatban még mindig „jobb” fának tartják, mint a lucfenyőt, holott a mai tudományos álláspont már mást mutat. Kevésbé reped, mint a vörösfenyő és jól telíthető, így közkedvelt kültéri megoldás a telített bélmentes borovi fenyő fűrészáru. További felületkezelést nem feltétlenül igényel, de idővel a telítés utáni zöldes színe beszürkül.
Lucfenyő: a legkevésbé tartós fafaj kültérben, viszont gondos és rendszere felületkezelés mellett legalább olyan élettartamot érhetünk el vele, mint az erdeifenyővel!

Általánosan elmondható, hogy minden faanyag reped kültérben és a felületkezelést évente, maximum kétévente felül kell vizsgálni, majd újra kezelni a szerkezetet, úgy lehet elérni biztonságosan az 5-10 év élettartamot, ha a repedésekbe is kellő értékben bejut a felületkezelőanyag és konzerválja a friss felületeket!  Gondoskodjunk a furatok, vágások összeszerelés előtti felületkezeléséről, valamint a bütü védelemről! Igyekezzünk olyan csomópontok kialakítására, melyek a lehető legnagyobb mértékben elvezetik a vizet, így biztosítva a felületek gyors száradását! Garanciát a kültéri szerkezeteknél az esztétikai jellegű hibákra ne vállaljunk! Gondoskodjunk a rendszeres kezelésről, karbantartásról, melyre hívjuk fel az üzemeltetők figyelmét! Igyekezzünk bél - és szijácsmentes anyagot használni, ezzel tovább csökkenthetjük a repedési és tönkremeneteli hajlamot!

Típusai
HT = Hossztoldott

A vegyes vágású lamellák hosszban toldottak, a lamellákat egymáshoz fésűs fogazással toldották össze.

Felhasználási területek
Ragasztott tömbösített gerendák általános felhasználási területei
  •  Építőipar.
  •  Galéria építés.
  •  Előtető, árnyékoló, kocsibeálló szerkezeti anyagaként.
Felületkezelése, karbantartása

Felületkezeléshez egyaránt használhatunk pácokat, lazúrokat, lakkokat, attól függően, hogy milyen színhatást, csillogást szeretnénk elérni.
A nálunk forgalmazott felületkezelő anyagok közül biztonsággal válogathat, környezetkímélő termékek.

Külső helyen történő felhasználása esetén mindig ajánljuk a favédőszer használatát, elsősorban vizes bázisú festéket.

FELKELTETTÜK ÉRDEKLŐDÉSÉT?

Információt szeretne? Érdeklik termékeink? Ne habozzon! Keressen minket az alábbi elérhetőségeken!

Kérjük írja be a salixlignum szót az alábbi mezőbe.

Telefonszámaink:

T:

+36 23 520 855

M #1:

+36 70 420 61 49

M #2:

+36 20 29 94 531

M #3:

+36 20 457 01 45

 

Nyitvatartás

Minden hétköznap de. 8.00-tól du. 16.00-ig

Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon ZÁRVA tartunk!